Als makelaarskantoor hebben wij regelmatig te maken met energielabels. Of het nu het aanvragen van een label is, of het versturen van een energielabel naar de nieuwe eigenaar; we maken het allemaal mee. Deze keer geven wij tips. Hoe maakt u uw woning energiezuiniger? Of hoe verbetert u uw energielabel?

Energielabel verplicht bij verkoop

Heeft u uw woning in de verkoop? Een energielabel is dan nog niet verplicht maar zodra uw woning verkocht is, is een energielabel bij de levering van de woning verplicht. Deze kun je gemakkelijk aanvragen bij www.energielabelvoorwoningen.nl Wist je trouwens dat de overheid subsidies geeft voor veel energiebesparende maatregelen? Aan de slag dus!

Je huis energiezuiniger maken

Weleens gekeken naar je verwarmingsketel? Oude cv-ketels kunnen namelijk echte energieslurpers zijn. Als uw ketel aan vervanging toe is, kunt u kiezen voor een hoogrendementsketel (HR-ketel). Wist u dat zo’n ketel een gemiddeld huishouden € 200 tot € 400 euro per jaar kan besparen? Wilt u het helemaal goed doen, ga dan voor de combiketel (die verwarmt ook water), liefst eentje die op een zonneboiler kan worden aangesloten.

Plaatsen van dubbel glas

Enkel glas zorgt voor veel warmteverlies. Kiest u voor dubbelglas, drievoudig glas of HR ++- isolatieglas, dan houd je niet alleen meer warmte vast in uw huis, maar beperkt u ook geluidsoverlast van buiten. HR ++-isolatieglas isoleert het allerbeste. Wanneer u in een gemiddelde tussenwoning enkel glas vervangt door HR++-glas, bespaart u jaarlijks circa € 240 op je stookkosten.

Isolatie

Indien u echt een groot verschil wilt maken in uw energiekosten, kunt u uw woning het beste isoleren. Het scheelt een boel geld: een gemiddelde tussenwoning voorzien van vloer- en spouwmuurisolatie kan u jaarlijks 370 euro opleveren.

Aanbrengen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op en draagt u bij aan een beter energielabel. Behoorlijk zelfs, want het scheelt al snel 1 of 2 ‘treden’. Hierbij is het van belang te beseffen dat hoe groter uw woonoppervlakte is, hoe meer zonnepanelen u nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel.

Heeft u uw huis energiezuiniger gemaakt door uw vloer te isoleren of zonnepanelen te laten installeren? Dan kunt u een definitief energielabel aanvragen. Dat doe u gemakkelijk door een digitaal bewijs te selecteren.

Wij hopen u met dit blog beter geinformeerd te hebben in een keuze voor het verbeteren van uw energielabel.