Wie zijn of haar woning wil verkopen, moet het energielabel van de woning kunnen tonen. Consumenten kunnen deze labels nu nog zelf online regelen: snel, eenvoudig en tegen lage kosten. Helaas zet minister Ollongren nu een streep door deze labels en introduceert een nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800) voor de energieprestatie van uw woning. Als gevolg van deze wijziging kunnen alleen dure experts het energielabel vaststellen. Regelt u zo’n energielabel nu nog snel, eenvoudig en goedkoop zelf, per 1 januari 2021 moet het via een expert gaan. De gevolgen voor de kosten laten zich raden..

Waarom moet het via een expert?

Er zijn voor de minister twee aanleidingen om de systematiek rond het energielabel aan te passen. Allereerst is de gewenste functie van het energielabel de afgelopen jaren veranderd. Met het oog op de komende energietransitie wordt de nauwkeurigheid van de energieprestatie van een woning steeds belangrijker volgens de overheid. Het huidige energielabel kon hier niet in voorzien. Daarnaast is er een wijziging in Europese regelgeving. De energieprestatie van een woning moet uitgedrukt worden in een numerieke indicator van het primaire energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Het nieuwe energielabel voorziet hierin.

 

NVM: weinig meerwaarde voor nieuw energielabel

De NVM ziet weinig meerwaarde in een nieuw energielabel voor koopwoningen. In de praktijk blijkt namelijk dat na verkoop van een woning het afgegeven label snel is achterhaald doordat er na de verkoop verschillende verbouwingen worden uitgevoerd. Het bij verkoop verplicht inschakelen van een dure adviseur zorgt dus niet voor verduurzaming, maar jaagt vooral de verkoper op onnodige kosten.

Tip: energielabel nú aanvragen

Dus, wilt u uw woning dit jaar verkopen? Bel van Beusichem Makelaars voor de in verkoop name en vraag een energielabel aan. Bij beide partijen bent u voordelig uit, en scheelt het u dit jaar flink in de kosten. Graag tot ziens! ;-)